Gepost op 13 maart 2013

Tips om wijn te bewaren

Bewaarwijnen zijn het meest gebaat bij een plek in huis waar het koel, droog en donker is. Ook al pronkt u liever met een wijn in een aantrekkelijk wijnrek, het is vaak beter om uw beste wijnen goed weg te bergen.

Controleer de temperatuur op verschillende locaties met een thermometer. De ideale temperatuur om wijn te bewaren ligt tussen 12°-18°C. Hoge temperaturen laten wijn te snel rijpen en lage temperaturen kunnen wijnkristallen veroorzaken.

wijn bewaren

Controleer de locatie van je wijnvoorraad met een vochtigheidsmeter. De beste relatieve vochtigheidsgraad ligt tussen de 55% en 65%. Bij een droge luchtvochtigheidsgraad voorkomt u een beschimmeld etiket en zal de kurk niet rotten. 

Bewaar uw wijn op een donkere plek, witte wijnen in lichte flessen hebben hierbij de hoogste prioriteit. Zon en ultraviolet licht kunnen de kleur en houdbaarheid van de wijn negatief beïnvloeden.

Stabiliteit en trilling wordt wel eens vergeten bij het opslaan van wijn. Houd wijnflessen daarom uit de buurt van mechanische apparaten die trillingen veroorzaken (wasmachine, droger, koelkast of airco). Vooral oude wijnen zijn gevoelig voor trillingen. En indien u wijnen gaat stapelen, denk dan aan het gewicht van uw constructie! Het gewicht van enkele flessen wijn kan snel oplopen.

De functie van een wijnrek is de wijn horizontaal bewaren. Liggend blijft de wijn in contact met de kurk, droogt de kurk niet uit en wordt de optimale smaak van de wijn bewaard.

 

Foto door George Stojkovic op FreeDigitalPhotos.net